Adakah terdapat aplikasi mudah alih ETIAS?

Adakah terdapat aplikasi mudah alih ETIAS?

Sistem perjalanan pra-diluluskan baharu untuk pelawat yang berhasrat ke Eropah, Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS), dijangka beroperasi pada 2022. Tidak seperti permohonan visa yang biasanya mesti dilakukan sendiri di konsulat, borang permohonan ETIAS mesti dilengkapkan dan dikemukakan dalam talian bersama dengan yuran permohonan yang kini dijangka € 7.

Pemohon mesti mempunyai akses ke komputer, sambungan internet dan cara membayar yuran dalam talian. Walau bagaimanapun, ramai orang kini menggunakan peranti mudah alih dan bukannya komputer desktop atau komputer riba dan menjalankan perniagaan dan carian internet mereka melalui telefon bimbit atau tablet. Bagi orang-orang yang memohon dalam talian boleh menjadi masalah tetapi penyelesaiannya tidak lama lagi akan tersedia dalam bentuk aplikasi mudah alih ETIAS.

ETIAS dilancarkan pada 2022, tetapi hanya wajib mulai 2023

ETIAS bukan visa tetapi kelulusan (secara elektronik dikaitkan dengan pasport) untuk memasuki dan melakukan perjalanan melalui negara-negara yang membentuk Kesatuan Eropah dan Kawasan Schengen. Ia diperkenalkan untuk mengukuhkan keselamatan dan mencegah (sebanyak mungkin) aktiviti jenayah dan pengganas di seluruh Eropah.

Warga EU dan Kawasan Schengen akan dikecualikan daripada sistem baru tetapi pemegang pasport bukan EU dan Schengen tidak lama lagi akan dikehendaki memohon dan menerima kelulusan ETIAS sebelum memulakan sebarang lawatan Eropah. Negara-negara yang bukan ahli Kesatuan Eropah atau Schengen kini dianggap sebagai " negara ketiga" dan oleh itu rakyat mereka akan dikehendaki mendapatkan kelulusan ETIAS sebelum cuba memasuki Eropah.

Sejak Brexit berkuat kuasa dan Britain meninggalkan EU, United Kingdom kini jatuh ke dalam kategori negara ketiga dan warga Britain dikehendaki mempunyai kelulusan ETIAS untuk perjalanan Eropah berkuat kuasa dari pertengahan 2022. Untuk enam bulan pertama, syarat ETIAS tidak akan dikuatkuasakan dengan ketat kerana ini akan menjadi tempoh peralihan tetapi ia akan menjadi mandatori dari awal 2023.

Sedang dalam pembinaan pada masa ini

Kebanyakan aplikasi ETIAS dijangka selesai menggunakan komputer kerana ini akan menjadi kaedah paling mudah dan cara paling tidak mungkin untuk menghasilkan input yang salah oleh pemohon. Walau bagaimanapun, dengan populariti dan penggunaan telefon bimbit yang semakin meningkat, aplikasi mudah alih juga sedang dalam pembinaan tetapi masih banyak kerja yang sedang berjalan. Suruhanjaya EU telah menyatakan bahawa aplikasi mudah alih akan disediakan sebagai kaedah alternatif untuk membuat permohonan tetapi belum menyatakan sejauh mana prosesnya maju atau bila aplikasi akan dikeluarkan kepada orang awam.

Maklumat yang Diminta

Butiran tepat mengenai aplikasi ETIAS adalah terhad tanpa tarikh keluaran tertentu telah diumumkan. Walau bagaimanapun, setelah berfungsi sepenuhnya dan beroperasi dengan betul aplikasi akan membentangkan pengguna dengan borang permohonan ETIAS standard yang mencari maklumat asas termasuk:

  • Nama penuh (termasuk alias atau nama yang digunakan untuk tujuan artistik)
  • Alamat, e-mel dan nombor hubungan telefon
  • Butiran pasport termasuk tarikh dikeluarkan dan tarikh luput, nombor pasport
  • Negara destinasi pertama sedang dilawati

Oleh kerana tujuan utama ETIAS adalah untuk meningkatkan pemohon keselamatan Eropah juga akan dikehendaki membekalkan butiran mengenai apa-apa sabitan sebelumnya untuk kesalahan jenayah atau pengganas dan tempoh yang dihabiskan di penjara.

Menggunakan Aplikasi ETIAS

Walaupun memohon ETIAS melalui komputer adalah kaedah yang disyorkan dan paling mudah terdapat kesempatan apabila aplikasi akan lebih mudah atau lebih mudah. Beberapa senario di mana aplikasi ETIAS akan bermanfaat termasuk:
Orang yang perlu memohon dengan segera tetapi sentiasa bergerak dan tidak dapat mengakses komputer di rumah atau di pejabat.

  • Pelancong yang ingin melawat negara Schengen atau EU kerana keadaan yang tidak dijangka dan oleh itu memerlukan kelulusan ETIAS dengan cepat.
  • Orang yang tidak mempunyai komputer riba atau komputer meja.

Terdapat negara-negara di kawasan Eropah yang lebih besar yang bukan anggota EU atau sebahagian daripada kawasan Schengen yang mana pasport yang diluluskan ETIAS tidak diperlukan tetapi ini adalah sedikit bilangannya. Seorang pelawat ke salah satu negara ini tiba-tiba memutuskan untuk memasuki negara ETIAS tetapi tidak mendapat pelepasan ETIAS yang diperlukan untuk berbuat demikian. Dalam kes sedemikian, aplikasi mungkin merupakan penyelesaian yang paling mudah.

Bahasa dan Ketersediaan

Terdapat lebih daripada enam puluh negara di seluruh dunia yang kini dianggap sebagai "negara ketiga" oleh EU dan rakyat negara-negara ini perlu memohon kelulusan ETIAS dari pertengahan 2022. Artikel 16 dalam peraturan ETIAS menyatakan bahawa borang permohonan harus disediakan dalam semua bahasa rasmi EU dan negara anggota Schengen. Bahasa Inggeris jelas akan menjadi pilihan walaupun Britain keluar dari EU. Pihak berkuasa ETIAS menyatakan bahawa panduan langkah demi langkah dan lembaran fakta akan diterbitkan dalam pelbagai bahasa tetapi bahasa lain di luar zon Eropah (jika ada) belum dijelaskan.

Tiada tarikh yang tepat telah diumumkan tentang bila aplikasi ETIAS akan tersedia untuk dimuat turun. Diharapkan aplikasi ini akan dikeluarkan pada masa yang sama bahawa borang permohonan dalam talian dilancarkan tetapi ini tidak akan berlaku sehingga akhir 2021 atau awal 2022. Walau bagaimanapun, ini bukan masalah tertentu kerana ETIAS tidak akan berkuat kuasa serta-merta dan tidak akan diwajibkan sehingga 2023.

Memuat turun Aplikasi Mudah Alih ETIAS

Apabila dikeluarkan aplikasi ETIAS akan tersedia daripada pasaran dan kedai aplikasi utama dan akan serasi dengan peranti Apple dan Android. Proses muat turun adalah sama seperti aplikasi lain dan ikon ETIAS akan diletakkan pada skrin peranti.

Walaupun mungkin berguna untuk memuat turun aplikasi ETIAS ke peranti mudah alih, ia mungkin bukan cara terbaik untuk melengkapkan permohonan untuk kelulusan ETIAS. Dijangkakan sebahagian besar permohonan negara ketiga akan diselesaikan secara dalam talian kerana kemudahannya.

Setelah aplikasi mudah alih ETIAS disiarkan secara langsung, pautan aplikasi akan disediakan di halaman ini.

Menggunakan Aplikasi Mudah Alih ETIAS

Mengisi soal selidik terperinci pada skrin kecil boleh menjadi sukar dan kemungkinan membuat kesilapan jauh lebih besar daripada pada skrin komputer yang jauh lebih besar. Kesalahan ejaan, memasukkan nombor yang salah dan bahkan soalan yang hilang sepenuhnya boleh berlaku dengan lebih mudah apabila memasukkan maklumat pada skrin kecil dan mana-mana kesilapan ini boleh menyebabkan permohonan perlu dihantar semula atau bahkan ditolak.

Walaupun aplikasi ETIAS boleh digunakan untuk mengemukakan permohonan manfaatnya adalah sebagai sandaran atau kecemasan apabila mungkin sukar atau mustahil untuk mengakses komputer. Dengan aplikasi ini, anda boleh menyemak status atau kesahihan ETIAS dan juga menukar atau mengubah suai butiran semasa dalam perjalanan. Keadaan ini mungkin tidak pernah timbul tetapi, jika perlu, aplikasi itu dapat menjimatkan banyak masa, wang dan tekanan.